Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ski Finals – Puckeldemonerna!

Hej!

Vilken avslutning på säsongen. Det återupplivade multitävlings-konceptet är tillbaka för att stanna. Arrangemanget har hållit toppklass från början till slut, alla har haft enormt roligt och lyckliga vinnare har korats. Grabbarna bakom Åre Ski Finals förtjänar så mycket tack för att de gav de 60 deltagarna en av årets bästa helger. Det finns inte en människa som var med i år, som inte vill komma tillbaka till nästa. Störst tack såklart Åre Skidsport ha som lett oss och hjälpt oss genom fyra dagars slit. Ni är fantastiska!

Torsdagen kickstartade tävling med parallellpuckel. Den korta och slaskiga backen var perfekt för att alla skulle kunna utmana sig själva och varandra. Vi i Team Åre Skidsport stod som etta, tvåa och trea efter kvalet, och efter att ha brottats sida vid sida stod vi även på prispallen som etta, tvåa och trea. Felix i topp, Fredrik näst och Ludvig som trea. Allt enligt plan, så iklädda ”leader”-nummerlapparna började vi göra oss i ordning för Skicrossen nästa dag.

Fredagen var även den en slaskig historia. Skicrossbanan behövde saltas om och om igen, och även om det var tight med 4 personer sida vid sida var det ett leende på alla som kom ned. Så kul var det. Vi kvalade alla till finalen, dock på den undre halvan av de 32 finalisterna. Felix åkte tyvärr ut i första heatet. Ludvig och Fredrik tog sig båda vidare en omgång innan de fick se sig slagna av de alpina specialisterna. Vi slutade 15, 16 och 31. Således tappade vi ledningen i totalen till lag J. Lindeberg, med alpin-proffsen Mattias Rönngren, Felix Monsén och Sixten Svensson.

Lördagens slalom var vårt stora nederlag. Ingen av hos har haft slalomskidor under fötterna på många år, och den tighta banan skulle verkligen gynna dem med god teknik. Trots detta tog vi oss alla vidare till final, som de sista på listan. Heaten som följde var utklassning, då vi ställdes mot tidigare nämnda Mattias Rönngren, skidgymnasie-eleven Måns Fors och skidgymnasietränaren Petter Preben Robertsson. Ingen av oss gick vidare, och vi slutade som 28, 30 och 31. Vi sjönk i och med detta ned till femte plats på totalrankingen inför sista dagen. Poängen var väldigt jämna och vi behövde slå lag Werséns och Edelweiss under längdtävlingarna för att klättra upp till tredje plats i totaltävlingen.

Söndagens avslutande längdtävling ansågs av många vara den roligaste dagen på säsongen. En brant och slaskig längdsprint med skarpa kurvor och mycket utförsåkning visade sig vara en utmaning för alla dem som vanligtvis har stålkant på skidorna. Längd-esset Jesper Johnsson glassade hem kvalet på 20 sekunder bättre än resten av startfältet. Vältränade Felix slog till med ett superkval och blev sexa, Ludvig tappade lite i nedförsbacken i låg 12a, och Fredrik, småskadad men med snygga tights, var på 27e plats. Fredrik och Ludvig kom båda trea i sina heat, och gick inte vidare till nästa. Felix hade ett på papper lättare heat efter sitt starka kval, och slutade tvåa i första omgången. Säkert avancerande till nästa. Även andra omgången gick bra då Felix stod på benen när andra kraschade, och han vann heatet med råge. I semifinalen ställdes han mot inhopparen och längdnörden Peder Andreasson, med Felix Monsén och Martin Wikström i samma heat. Båda två duktiga åkare tidigare under dagen. Peder stack iväg i en rasande fart och de andra tre låg jämt när de kom till utförsåkningen. Monsén la sig i en kurva och Felix sprintade förbi i sån fart att han nästan var ikapp Peder vill mål. Tvåa i heatet och vidare till final alltså! Tre längdåkare och en puckelpiståkare. Jesper Johnsson tog en säker seger. Peder tvåa. Felix låg bakom länge men i sista kurvan faller Christer Larsson, och Felix har chansen att gå om. Han blir så peppad att han ramlar. Christer hinner upp först. Felix tar en hedervärd fjärdeplats.

Som ett resultat av detta slutar vi på en tredje plats totalt! Grymt nöjda och med lite att öva på inför nästa år. Individuellt vann Felix Monsén och Ylva Stålnacke. Damernas tävling vanns av team 2019 med just Stålnacke och landslagsåkarna Anna Swenn Larsson och Sara Hector. Herrarnas J. Lindberg stod kvar på toppen efter att ha varit framträdande i alla grenar. För små filmer från alla superroliga tävlingar, kolla Åre Ski Finals facebook-sida. Tack för denna helg, och vi är tillbaka nästa år. Bättre, smartare och snyggare.

Bilderna är tagna av Sven Fjällström.

finalspall (1 of 2) finalspall (2 of 2)

IMG_3149   IMG_3251