Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Skidsäsongen börjar här och nu – började där och då

 

DSC_0351
Foto: Adam Klingeteg

I en ofrivillig iver att påbörja skidsäsongen hoppade jag på en resa till Saas-Fee och Zermatt. Det skulle tydligen fotograferas kläder och sådant där. Själv tänkte jag åka skidor och försöka undvika naturmaterial som andas. Prova det skadeskjutna benet. Sätta en baslinje om man så vill. För resten av vintern. 

Sagt och gjort. Flyg till Zürich, hyrbil och en liten elbil till ett hotell i Saas-Fee. Bilfria alpbyar har sin charm. Saas-Fee är inget undantag. Byn är tyst och byggd av trä och luktar inte plast och franskt 70-talsmögel. Bergen ramar in den lilla samlingen hus på ett storslaget vis. En lika delar bra start på skidsäsongen och flykt från novembermörker och rusk hemmavid.

Uppe på glaciären möttes vi av stressade raceåkare (ta era tajts och träng er i någon annan gondolkö), sugna skicrossfantaster och lokala förmågor.


DSC_8839-1
Foto: Adam Klingeteg

Vädret var bra och snön lika hårt packad som Mooserwirt i mitten på april. Pisterna gapade tomma precis som byn nedanför. Inte fel.

Två skidor som slår i snön. Lungorna fyllda med alpluft. Sol som visar upp bergstoppar så långt ögat kan nå. Säsongens första stapplande svängar. Inte fel.


DSC_8873-1
Foto: Adam Klingeteg

Högst upp i systemets servas novemberskidåkningen av ett par ankarliftar. Relativt korta åk visst, men fan, det gör inte så mycket. Så här tidigt på säsongen är det ju kul att stå med laggen på hemma i soffan. Skaka hand med t-korsen eller dra ner till mittenstationen Morenia på 2550 meter. Cirka tusen fallhöjdsmeter om jag inte räknat fel. Inte dumt. (Med nackdelen att du behöver stångas i gondolen igen.)

Nere i byn finns rodel och Glühwine. Helst i omvänd ordning.

Zermatt blir Saas-Fee:s fräsiga tvilling. En bergsby som påminner lite grann om ett köpcentrum designat av valfri Hoollywoodfru. Jag säger inte att det är fel! Jag säger bara att det är väldigt mycket päls och prestige i Zermatt.

Hursomhelst är pisterna långa där uppe på glaciären. Böljande rent av. En vänstersväng, eller höger beroende på varifrån du kommer, och du är nere i Italien. Med allt vad det innebär för kaffe, pasta och paj.

Skärmavbild-2015-11-22-kl.-15.28.21

Vad blir slutsatsen av denna korta resa? Jo, att starta skidsäsongen så tidigt som möjligt är alltid trevligt. Att åka på glaciärer med bland annat Matterhorns vakande öga som sällskap är synd att klaga på. Boka sent. Titta efter snö i väderleken. Oroa dig inte för att få plats i byarna. Undvik helgerna. Då kommer alla andra upp på berget. Herregud. Det blir som Kalles Chokladfabrik, fast utan chokladen.

Res lätt, res i gryningen.