Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att beställa en öl – Storstad vs. alpby

Det finns väldigt många påtagliga skillnader mellan en huvudstad uppe i norr och en alpby nere i söder. Skillnader i tempo, ambition, klädkod och andra saker så konkreta, förankrade i verkligheten och uppenbara att bara en politiker skulle missa dem. Andra skillnader syns inte för blotta ögat, utan kräver en sorts interaktion för att träda fram.

Att beställa en öl i storstad:

*Bartender har inga fler yppigt klädda flickor med huvudet på sned att servera, och råkar som av en gudomlig slump se mig där jag står rakt framför honom. Bartender ger en frågande blick. Höjer lite på ögonbrynen och erkänner min existens.*

Jag: ”Jag skulle vilja ha en öl, tack.”
Bartender: ”Vad för öl vill du ha?”
Jag: ”En vanlig öl, tack!”
Bartender: ”En vanlig öl?”
Jag: Stor stark, eller vad det kallas nu för tiden. På min tid, då…”
Bartender: ”Alltså, vad för typ av öl vill du ha då? Om vi börjar där.”

*Bartendern skrockar lite lätt*

Jag: ”Typ? En vanlig bärs liksom?”

*Bartendern drar lite i sina hängslen*

Bartender: ”Alltså, vill du ha en färsköl? Lager? Ale? Mörkare öl som en stout? Porter? Sedan har vi ju ett par olika trevliga IPOr om du gillar det? Eller en DIPA? Weissbier kanske? Trapisteröl? En spontanjäst öl?”
Jag: ”Hm…ja, gillar inte mörk öl så mycket. Men, jag vill…”
Bartender: ”Sedan har vi ju ett par av våra egna recept. Där vår bryggare tar fram öl efter årstider och med livserfarenheter som inspiration. Just nu har vi en öl som representerar en resa längs med Route 66, som också beskriver the native americans kamp för överlevnad medan järnvägen drog fram över USAs slätter. En ganska karg och sträv öl, med karaktär. Den gör sig väldigt bra med vår egen ölkorv. Den är specialrökt med…”
Jag: ”Kan jag få den ljusaste, vanligaste ölen ni har? Med minst historia? Ingen historia alls. Född och tappad i ett opersonligt bryggeri. Tack.”

*Bartender förefaller lite sårad och tappar upp öl i ett litet glas*

Bartender: ”Det blir 92:- tack.”
Jag: ”Perfekt. Tack!”

Att beställa öl i en alpby:

*Bartendern spanar inte efter flickor eftersom lokalen till största delen är fylld av svettiga och långhåriga herrar*

Bartender: ”Mate, what can I do fer ya?”
Jag: ”Just a beer, thanks”

*Bartendern räcker över en öl*

Bartender: ”Have a good one!”
Jag: ”Cheers!”