Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dödsväggen och kvällstidningen

Till: tipsa@aftonbladet.se

Kopia: tjänstgörande redaktör (förnamn.efternamn@aftonbladet.se)

Ämne: Fråga ang. döds-artikel (samt förslag till vidare upplägg)

Från: enmodernskidblogg@gmail.com

Datum: 2016-01-23 17:21 GMT

Hejsan allihopa!

Då jag försöker bli en bättre ”skidjournalist” läser jag mer än gärna alster från andra. Gärna riktiga journalister! I detta sökande råkade jag på en artikel på er webb, som fångade mitt intresse.

Rubriken kändes spännande, den löd – Dödsväggen i Alpernas skräckbacke. Jag menar, hur kan man ignorera en sådan?

Dock har jag inte er plustjänst så jag kunde inte läsa hela artikeln. Men redan när jag läste inledningen dök ett par frågor upp. Tänkte jag börjar med dem innan jag ansluter mig till Aftonbladet plus.

Länk till artikeln:

Dödslänk till dödsartikel

 

Frågor:

– På vilket sätt är det farligare att åka i denna pist än utanför? Går det laviner i pisten? Är det exponerat? Lurar stenar under snön? Finns det klippor mitt i pisten? Glaciärsprickor? Är de enorma pucklarna förtrollade av en ondskefull trollkarl? Med en besvärjelse som gör att även den starkaste skidåkaren får mjölksyra i den där 55-gradiga lutningen? (Läser man på wikipedia står det att lutningen ligger på 40 grader? På skidortens hemsida står det 50 grader.)

– Förtäljer dödsartikeln, om hur många dödsfallhöjdsmeter som dödspisten består av? Det skulle vara bra att veta om man planerar att försöka sig på dödsåket. 1500m i all ära, men jag behöver mer information! Och vill helst inte känna mig lurad om jag betalar för er plustjänst.

(PS. Det står på skidortens hemsida att pisten är 1300m lång? Enligt hemsidan finns också bara citat: ”Food and beverages at the start”. Finns någonting att äta om man lyckas ta sig ner? Det står inga varningar om att man kan dö på skidortens hemsida? FÖRSÖKER DOM MÖRKA FAROR?!?!1)

– Finns räddningspersonal utposterade i detta dödens åk? På heltid alltså? Hur tätt står dessa? Finns nödtelefoner? Känns relevant i en sådan här dödspist?

– Enligt skylten heter pisten ”The Swiss wall”? Ska ni eller jag informera skidanläggningen om att ”danger of death of death super death trap” har fallit bort mellan ”Swiss” och ”wall” från skylten?

– Snöbrädeåkaren på bilden ser livrädd ut, vet man om han åkte ner? Om så, överlevde han?

– Står Tinky Winky nere vid liften och delar ut tygmärken att fästa på ryggsäcken om man överlever?

– Överlevde er reporter som testade ”The Swiss danger of death of death super death trap wall”? Om så, hur mår reportern idag? Finns möjlighet att intervjua honom?

– Har försökt leta upp kända dödsfall i puckelpister. Jag hittar inga?

– Hur känner man sig som yrkesutövande journalist när man sätter rubriken ”De trotsar Dödsväggen i Alpernas skräckbacke”?

– På vilket sätt riskerar man livet om man åker i ”The Swiss wall of danger of death of death super death trap wall”? Tar artikeln upp alla farorna mer konkret? Eller kommer jag ångra mig om jag skaffar plus och läser på? När jag läser på forum och wikipedia står ingenting om att någon dött i denna pist? Inte heller står det att det är med livhanken i potten man ger sig i väg?

– Jag får en känsla av att ni har överdrivit detta en smula? Om så är fallet? Hur vet jag att allt ni skriver inte är överdrivet? Jag menar, detta område är ju något jag råkar veta lite om, och kan därmed liksom ”syna” er om man vill uttrycka sig så. Men allt annat ni skriver om, som jag inte är insatt i? Hur ska jag någonsin kunna lita på att ni inte överdriver och förvränger saker där?

Det är inte utan att man blir lite orolig. Hursomhelst, bifogar en bild på Dödsväggen! (Känsliga läsare varnas. Ser det ut som en liten restaurang där nere i botten?)

Skärmavbild-2016-01-23-kl.-17.17.30

Förslag på andra artiklar:

– Alpernas sju dödligaste isfläckar! Vi har halkat på dem alla.

– Här spelas högst musik på afterskin. Dödsfällor för öronen!

– Tre trubadurer du kanske råkar ligga med utan att kunna säga nej!

(Sex säljer fortfarande va?)

– Fem pjäxmodeller som vill döda dina fötter.

(Här skulle man kunna matcha med någon länk till en artikel om amputation på slagfält genom historien?)

– Dödsmisstagen som kan leda till dödskatastrof på dödsfjället (Lite vagt jag vet, men bara folk klickar tänker jag!?)

– Saker du inte visste kan döda dig i alperna! En full fransos som vi hittade bakom Chambre Neuf talar ut!

(Att nämna Chambre Neuf kommer att ge trovärdighet.)

– Fem saker som kan döda dina barn i alperna. Så blir bergsbyn rena rama dödsfällan!

(Inget triggar väl föräldrar som sådant? Här kan jag fixa bilder från polare i Val Thorens. Så folk kan se Vilken galenskap som utspelar sig på nattklubbarna där. Vi kanske kan köra den där gamla om sprit och energidrycks-dödsfällan igen också? Som kombination tänker jag? Klickbomb!)

– Tillverkaren av dödsliften talar ut.

(Här kan vi hänvisa till en anonym källa bara. Lite som reportage om kungafamiljen? Borde ta skruv?)

Säg till om något av ovan faller er i smaken så kan vi diskutera arvoden och upplägg!

#Kämpa

Ser fram emot att höra från er!

Med vänlig hälsning, Mårten

Till: enmodernskidblogg@gmail.com

Ämne: re: Fråga ang. döds-artikel (samt förslag till vidare upplägg)

Från: tipsa@aftonbladet.se

Datum: 2016-01-23 17:22 GMT

Tack!

Vi läser alla tips. Om vi använder ditt tips, din bild eller film för

publicering kan vi komma att ta kontakt för mer information.

Hälsningar

Redaktionen

Aftonbladet

Till: tipsa@aftonbladet.se

Kopia: ”tjänstgörande redaktör”

Ämne: re: re: Fråga ang. döds-artikel (samt förslag till vidare upplägg)

Från: enmodernskidblogg@gmail.com

Datum: 2016-01-24 11:03 GMT

Hej,

Tack för riktigt snabbt svar!

En sak till bara, med tanke på att jag nu fått upp ögonen för att vissa artiklar hos er, kanske, och ta inte illa upp, möjligen är lite överdrivna – kan jag applicera detta på t.ex. artiklar från Asien då?

Det är nämligen lite som så att folk i min närhet vill åka dit, men jag vägrar så klart! Bland annat på grund av all skit man läser om där liksom. Dödsmyggor, dödssmog, dödsvägar och annat.

Men man kanske ska ta allt sånt med en nypa salt? (Det är främst Japan det är frågan om.)

Med vänlig hälsning, Mårten

Till: enmodernskidblogg@gmail.com

Ämne: re: re: re: Fråga ang. döds-artikel (samt förslag till vidare upplägg)

Från: tipsa@aftonbladet.se

Datum: 2016-01-24 11:04 GMT

Tack!

Vi läser alla tips. Om vi använder ditt tips, din bild eller film för

publicering kan vi komma att ta kontakt för mer information.

Hälsningar

Redaktionen

Aftonbladet

Till: tipsa@aftonbladet.se

Kopia: ”tjänstgörande redaktör”

Ämne: re: re: re: re: Fråga ang. döds-artikel (samt förslag till vidare upplägg)

Från: enmodernskidblogg@gmail.com

Datum: 2016-01-26 09:18 GMT

Hallå? =(