Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Intervju: Gymma rätt med Robert Jarlenäs

Försäsongen är i fullgång! (Är den inte i fullgång borde du panikartat starta den.) Jag tog därför i det brådaste kontakt med min gode vän Robert. Detta för att vaska fram all värdefull information gällande gymbetonad försäsongsträning en skidåkare kan tänkas behöva i jakten på bra förutsättningar.

Ålder: 28
Civilstånd: Sambo
Bor: Göteborg
Utbildning: Läser på universitet
Jobb: Skistore.se
Andra intressen: CSGO (reds. anm.)
Instagram: Utan swellfies

jarle
Foto: Julius Aspman

Vi börjar med det viktigaste, vad ska jag ha på mig för att passa in i rummet med fria vikter?
– T-shirtar som du inte längre använder på grund av att de är slitna, småtrasiga eller liknande, kompletteras lämpligen med ett par shorts eller mjukisbrallor av liknande kvalitet.

Är det inte svårare än så? Det låter ju som vilken afterski som helst. Ge mig något konkret för fan. Vad skriker nybörjare?
– Heeuuugnnee!

Heeuuugneee vadå?
– Högst oklart, det framstår som ett skräckfyllt men ändå bestämt läte. Oftast i samband med att sagd nybörjare mentalt bänkar mer än hen gör fysiskt.

Du menar att jag egentligen ska hålla käften när jag lyfter?
– Ungefär så. Och undvik t-shirtar med ”It ain’t nothing but a peanut”, ”lightweight baby” eller liknande citat.

Vad skriker ärrad veteran?
– Samma som ovanstående minus ”heeuuugnnee”.

Då vet jag. Jag har sett folk träna utan skor? Är det något jag borde prova på?
– Har du dåliga skor (läs; skor med mjuka sulor såsom löparskor) bör du ta av dig dom innan du kör marklyft, böj och andra övningar som innefattar relativt stora vikter och som kräver stabilitet. Träning är kul, skidåkning roligare, ta inte sönder knäna innan du når berget.

Vad är roligast Robert, handen på hjärtat, CSGO eller skidåkning?
– Käft.

Varför ska jag ta av mig skorna?
– Som jag sa, löparskor och liknande är anpassade för att bära, och dämpa, din kroppsvikt. Alltså är sulan mjuk. Lägger du tryck på något mjukt ger det med sig. Ger något med sig när det inte ska ge med sig är det inte bra (googla diskbråck eller liknande för referens). Att jag ens behöver förklara det här gör mig lite förbryllad Mårten. Har du funderat på innebandy?

Stukade foten en gång när jag spelade innebandy. Finns det någon nackdel med att ta av sig skorna?
– Strumporna blir lätt smutsiga. Hade du för mjuka skor när du spelade innebandy?

Vad kan jag göra förutom att ta av mig skorna, om jag vill lämna discogymmet bakom mig? Eller i alla fall ge sken av det?
– Ska du börja styrketräna, eller mest har harvat runt halvhjärtat bland maskiner tidigare, är stronglifts 5×5 eller liknande program bra. Vad som helst som utgår ifrån de tre stora (marklyft, knäböj och bänkpress) med en vettig progressionsplan fungerar. En vettig progressionsplan innebär här att börja lätt för att få tillfälle att skaffa en bra teknik och sedan skynda långsamt istället för att konstant jaga ett extra kilo på stången – till fördel för läkarbesöken.

Vilken färgkombination gör sig bäst på bild?
– Rött och rosa med en touch av ljusblått. Det poppar bra i kontrast till vikterna.

Var är det bäst att ta en så kallad ”swellfie”?
– Bland små människor, förslagsvis ett dagis eller ett gruppboende för dvärgar, du ser alltid större ut bredvid någon mindre.

Ge mig 3-4 övningar som kommer att bidra till att jag kan skicka stort i vinter!
– Knäböj, marklyft och stöt. Förresten, ska du skicka någonting över huvudtaget med ditt kycklingben?

Här är det jag som ställer frågorna. Teknik att sträva efter i dessa övningar?
– Den rätta.

Perfekt, tack, noterat. Teknik att akta sig för?
– Allt som känns dåligt (såvida rätt teknik inte känns dålig) samt motsatsen till ovanstående.

Du har inte funderat på att bli PT? Övningar jag som skidåkare ska hålla mig borta ifrån?
– Vattenkylarpoolo.

Vilka bicepsövningar kommer att gynna mig på afterskin?
– Alla. Komplettera med bänk, eller hantelpress, och samtliga övningar du kan komma på för att träna deltoideus pars intermedia (den mellersta delen av axeln som gör den sådär piffigt bullig)

Något annat som är generellt bra att tänka på när man tränar?
– Ha inte på dig linne om du bänkar under 100kg. Ju fler tillskott du tar desto snabbare resultat får du, bicepscurla bara i böjracket eller på närmsta flak. Hm… jo! Låter du mer så lyfter du givetvis mer och ju mer du speglar dig, desto starkare kommer du att bli. Tänk också på att du aldrig kan ta för många selfies (speciellt inte om dessa tas mellan dem som tränar och spegeln) och för allt i världen – lägg aldrig tillbaka vikterna efter dig.

Vad bör jag som är ganska svag och håglös dricka före, under och/eller efter passet för att finna både ambition och inspiration?
– Det finns mängder med uppiggande preparat på marknaden, många med olika amfetaminderivat. Jag ser ingen mening med någon av dem förutom kaffe. Jag gillar kaffe. Jag gillar inte att springa runt som en tjackad ekorre med hjärtklappning och stickningar i kroppen. Är jag trött eller seg brukar jag därför dricka en kopp kaffe innan, annars vatten som vilken dag som helst. Under passet dricker jag alltid för mycket vatten, någonting ska sysselsätta mig under setvilan så jag slipper se nervös och vilsen ut. Efteråt är chokladmjölk gott (chokladmjölk är alltid gott), pulver behöver du inte hälla i dig så länge du inte är på någon form av diet där olika pulver underlättar din vardag något enormt.

Tack för att du redde ut alla frågetecken kring det här med träning Robert.
– Det var så lite så.