Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

EC & SM!

Hej!

Snöstormen har precis lugnat ned sig här i Åre men ack vad kul med lite snöfall igen. Inför helgens Skandinaviska Mästerskap i Duved är all snö en välkommen gäst. Sedan förra inlägget har vi hunnit med fyra tävlingar var. Ibland går det undan. Ludvig har kört Europa Cup i Duved samt SM i Kungsberget. Felix har hunnit skada sig på Europa Cupen i Duved, missade SM men har istället kört Junior-VM i Italien.

Europa Cupen i Duved blev väl kanske inte den hemma-dominans vi hade hoppats på. Duved visade upp sig från sin bästa sida med solsken och slaskpucklar, men backen var inte lätt för det. Det var fortfarande hårt under ytan och tempoväxlingen på mitten skulle skörda många offer. I singeltävlingen kvalade jag (Ludvig) som trea, efter två ryssar. Felix missade lite i andra hoppet och kvalade som tia. Finalen gick senare på eftermiddagen och backen hann ändras mycket. Både pucklarnas storlek och snön förändrades och finalen var en riktig utmaning. Många körde ur och tyvärr tillhörde vi båda den skaran. Ludvig körde lite för fort på mitten tappade kontrollen. Felix landade lite på ena skidan i första hoppet och hade inte balans över de första svängarna. Per Spett tog en tredje plats men resten av oss var mycket sugna på revansch.

Parallellen dagen efter var en grym tävling. Fantastisk stämning bland åkarna och solen strålade på förmiddagen. Resultaten från dagen innan avgjorde vilka vi fick möta och Ludvig ställdes i första heatet mot en ryss. Efter att ha slagit ut honom fick jag möta båda norska landslagskompisarna Ole och Vinjar, innan jag ställdes mot Per i semifinalen. Eftersom Per hade en bättre placering från dagen innan fick han välja spår, och åket var mycket jämt hela vägen över mållinjen. Per gick vinnande ur striden med minsta möjliga marginal, 13 poäng mot 12. Efter det var enormt sugen att stå på pallen så i lilla finalen körde jag ett rejält snabbt åk mot en fransman, och slutade på tredje plats. Per blev tvåa efter samme ryss som dagen innan.

Felix började träningen med att dra av ett ledband ur tummen. På väg ned till backen kom en innerskida och efter att ha satt tummen i backen kom smärtan. Trots tejpning och smärtstillande gick det inte att tävla och Felix flög hem till Malmö samma kväll för operation.

SM blev däremot en lyckas helg. Efter att ha förlorat mot Per i Duved fanns det inget i tankarna utom seger. Jag satte snabba stabila åk och fick åka hem med guld i både Singel och Parallell, med Per som tvåa båda dagarna. Mitt första guld i singel, och fjärde raka i parra. Det är alltid kul att vinna. Kungsberget bjöd på finväder, chips och bra tävlingar. Över 100 startande ställde upp i de olika klasserna, från kids till old boys, och vi bevittna många comebacks. Jeppe Björnlund, Martina Schriwer och Karin Palmqvist var några av de pensionerade åkarna som utmanade oss yngre, dessutom gjorde Jens Lauritz sin första tävling efter att ha brutit nacken för ett år sedan. Härligt att se.

Rapporter från JVM i Italien med Felix och de andra svenskarna hoppas jag kommer snart. Imorgon är det träning inför säsongens sista tävling. Det är guld som gäller. Bilderna från SM är tagna av Sandra Englund.

sm (1 of 6) sm (2 of 6)