Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Att behöva ta plats!

Det här med att ta plats som tjej, det är en problem som jag stöter på nästan varje dag. Inte minst som friåkare och tjej. Plats är sällan något man får, det är något man måste ta. När man åker skidor i grupp och majoriteten är killar är det svårt att få samma plats som alla de andra i gruppen. Som tjej får man sällan åka först, eller det är klart man får åka först, det är inte som att någon av de andra hindrar en, men den platsen måste man ta. Hela mitt liv har jag kämpat med att ta plats och faktiskt känna mig självsäker nog för att veta att jag faktiskt förtjänar den platsen. När jag nu vet det, att vi tjejer förtjänar samma plats som killarna, kämpar jag för att ta den. Tjejer växer upp i ett samhälle där vi lär oss att tystas ner, vi får inte vara si eller så, inte för mycket och inte för lite, vi ska vara perfekta någonstans mitt emellan. På gymmet, i backen, i parken, på jobbet, i affären och i grupper med majoritet av män måste vi slåss för en plats. När man sedan tagit den plats som en kille så självklart alltid har haft (tex platsen som förste man ner för backen) har man helt plötsligt tagit för mycket av deras redan så självklara värld. Man måste förstå att det finns många situationer där kvinnor förtrycks på olika sätt och det här är bara en av dom. Det betyder inte att alla män gör ett aktivt val att förtrycka, snarare tvärt om, det är ett beteende som sitter så djupt rotat hos alla att det är en självklarhet att göra så. Det gäller även tjejer som följer en norm och ett mönster som vi lär oss och uppfostras till att följa.

Tänkt på det så här: hur kommer det sig att killar kan sitta och gasta om diverse onödiga saker i en grupp med blandade kön utan att någon ens noterar det. Men så fort en tjej eller tjejerna tar över blir det helt plötsligt en helt annan sak, en negativ laddning som inte uppmuntras över huvud taget. Helt plötsligt var det fel person som gastade, sa en sak lite för högt och lite för skarpt.

Nu är det säkert många som inte håller med och tycker att tjejer visst får vara med och får den platsen som jag här står och kräver att vi ska få, men tro mig, vi får inte det! Jag är långt ifrån ensam i den känslan och så länge vi känner så är det ett problem. Det här är inget som vi löser över en natt eller kanske ens under vår livstid, men tänk gärna efter hur det ser ut i situationer du är i.

IMG_3742

//Karin