Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kan man kalla det fiasko eller är det bara otur?

Hm, vet inte vart jag ska börja denna rätt bisarra, roliga och helt knäppa resa. Jag är för tillfället i Livigno och vi kom hit i lördags i hopp om att få åka ett riktigt stor och fint face, åka helikopter och ha roligt. Första dagen var till en början väldigt bra då vi fick åka helikopter upp till face check i stålande sol. Det märks att organisationen här i Livigno har haft en riktigt stor budget, problemet är bara att de brustit i så mycket annat. Alla åkte hem från faceinspektionen med en lite dålig magkänsla, facet var stort men inte alls ett bra tävlingsface för varken damer eller herrar, landningarna var platta, det var brant, exponerat och otroligt stort och svårt och hitta ner. De släppte ner guider som åkte vilse och det var mest bara kaos med säkerheten runt och om allting. Jag var rätt upprörd att de skulle göra en tävling på ett så, i min mening, dåligt tävlingsface, men det var bara ta tjuren vid hornen och ladda för tävling där. På åkarmötet på kvällen blev det diskussioner mellan åkare och ledning över de högst speciella förutsättningarna för dagen efter. Jag blev besviken på freeride world tour som har representanter på plats för att vägleda och hjälpa de som organiserar tävlingen. Jag är helst säker på att vi hade kunnat genomför en tävling på det facet, utan problem, men jag är även helt säker på att många inte hade haft kul för fem öre på vägen ner, och att många inte hade känt sig säkra. Så när en kille ställer sig upp och säger att han tycker de ska byta face får han mycket stöd från andra åkare, jag tycker att freeride world tour i det läget skulle ha ställt sig upp och frågat om vi åkare ville diskutera ett eventuellt beslut att byta face, men de gjorde de inte. Så alla åkte hem, sov på sina linjer och sina halvdåliga känslor men försökte ladda för tävling. När jag vaknade var det klart ute och jag ställde in mig på race, jag var riktigt taggad, tänkte att fan det är bara trycka till, kötta och ha kul, men sen drog det in dåligt väder. Så tävlingen blev uppskjuten till dagen efter och vi hade ett nytt åkarmöte även den kvällen. Då kom de upp med ett nytt face, ett mycket mindre men på så många sätt bättre än det förra. Jag pratade även med en del killar om de nya facet och även om det var mindre så hittade de mer saker att göra. Bra beslut tyckte jag och garanterat ganska många andra.

Tävlingen blev av igår men alltså det var fiasko ändå, trots ändrat face och hela kalabaliken. Nivån på tjejerna var under all kritik då ingen hittade sin linje. Det var även lite dålig sikt vilket ledde till rätt mediokra insatser från vår sida, nå väl nå väl tänkte jag, bättre det än att någon skadade sig. Totalt under dagen tror jag de transporterade 4 personer till sjukhus med helikopter pga benbrott, knän och nyckelben. Jag tyckte arrangörerna hade gjort det bra andra dagen, eller de bytte face och körde tävlingen men de har haft så mycket saker emot sig de här dagarna. Vädret, det har vart runt minus 20 alla dagar, facet, snöförhållandena och allt där emellan. Så när jag kom ner med en borttappad linje och allmänt kasst åk och sedan ser dam efter dam harva sig ner för facet kände jag bara fiasko. Jag menar, vi åkare kommer till Livigno och betalar rätt stora summor pengar för att vara här och så är organisationen helt om sig och kring sig och har inte koll på särskilt mycket, de har en fet budget att göra en fet tävlingen med, men man kan inte göra en bra tävlingen enbart med en massa pengar, man behöver även lite erfarenhet av freeride och vad en sån tävling innebär. Det är stora risker i det vi håller på med och jag tycker det är viktigt för oss åkare att vi känner oss trygga med de som arrangerar tävlingarna. Så jag har en del kritik kring den här tävlingen samtidigt som jag förstår att det kanske är svårt att anordna en tävling första gången, men andra orter har gjort det och lyckats bättre.

Nog pratat om det, jag kom otroligt nog 4:a i gårdagens tävling vilket gjorde mig gladast av alla tror jag. Jag är bara så otroligt glad att jag ändå får med mig rätt bra poäng från den här lätt galna tävlingen och kan släppa den biten lite inför nästa tävling som är om bara några dagar. Vi åker vidare till St Moritz idag för tävling någon gång under helgen, jag håller er uppdaterade.DCIM100GOPROG0010413. Skärmklipp 2015-02-01 15.56.27