Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Intervju: UCPA – en bussguides bekännelser

Av Posted on Inga taggar 0

Vintern är över säger du?! Ha, säger Stryn och om några månader öppnar UCPA sina bokningssystem inför nästa vinter.

En polare bestämde sig, så här på ålderns höst, för att snegla på skidåkning utanför Sveriges gränser. Jag tipsade om UCPA som en introduktion till Alperna och allt vad de innebär. Detta resulterade i en mängd frågor om UCPA, kring konceptet och hur det fungerar. Jag tog därför kontakt med en UCPA-guide för att reda ut ytterst viktiga frågetecken. Jag passade också på att ställa lite frågor jag alltid velat ställa till en bussguide.

Bussguiden insisterade på att få vara anonym. Då intervjun kunde komma att, som bussguiden sa, påverka integriteten på bussen negativt.  Jag fick också tillgång till bilder som visar upp en bussguides ocensurerade vardag.

Namn: Bussguiden
Ålder: Trettiofjorton
Bor: Göteborg
Andra intressen: Mat, musik, människor, tv, film
Gör när du inte är bussguide: Jobbar kontor på dagarna och DJ:ar på kvällarna
Social media: facebook.com/lafinDJ

384957_10150471402705940_1767113326_n

Tröttnade på grejen med att skriva ännu en överdrivet lång ingress, ställer en eller två så kallade Jeopardy-frågor istället. Känns det okej?
– Shoot!

UCPA och deras koncept kan liknas vid Franska friluftsfrämjandet? Vilket i stort går ut på att Franska staten tillhandahåller möjligheter att utsätta sig för olika sorters aktiviteter. Tennis, golf, segling, trekking, surfing och skidåkning bland annat. Har jag förstått det rätt då?
– Tout á correcte (Där slutar typ min turistfranska.) Ja, en blandning av friluftsfrämjandet och mulleskolan är väl en bra beskrivning. Trots allt från början inriktat på ungdomar.

En spontan fråga blir, hur kommer det sig att svenskar får vara med? Jag har hört en del rykten genom åren. Dessa involverar ofta någon som heter Bengt och en sorts uppgörelse där även Gruyére halkat med på ett hörn. Kan du bringa någon klarhet i detta?
– My lips are sealed! Men i stort sett rätt uppfattat. Är väl knappt någon som egentligen kommer ihåg vad som hände där i mitten på 80-talet.

Nej, vem fan minns 80-talet? På gott och ont antar jag. Hur började du som bussguide?
– Har åkt med UCPA sen tidigt nittiotal och har alltid tänkt att det verkar vara ett jäkligt kul jobb att vara bussguide. När kompisarna tröttnat, skaffat familj, blivit tjocka, bekväma och/eller gamla så var ju bästa sättet att få nya kompisar att åka till alperna med. Att bli guide alltså. Tog mod till mig och skickade in en ansökan. Till min stora förvåning ville dom ha mig!

Får ni någon sorts utbildning i bussguideri?
– Ja, som ny får du en gedigen genomgång i bussåkandets ädla konst och en kortare reseguideutbildning. Alla guiderna träffas också en gång om året på en kick-off. Där gås nyheter igenom och vi pratar om hur gästerna ska få den bästa upplevelsen.

Vilka fördelar, förutom känslan av att vara furste i bussen, får en bussguide?
– Prata ostört i mikrofon, leda musikquiz och hänga i truckerhörnet på färjorna. Räcker det? Snygg jacka och väst. Man får även göra rumsfördelningen. Trevligt om man själv är singel så att säga? Önskar att jag kunde säga att man får välja grupp, att man får bästa utrustningen och får vara först i kön till glassbuffén varje kväll. Men efter att ha varit härskare på bussen är man mer eller mindre bara en vanlig gäst när man väl nåt fram till Frankrike.

Vad skulle du säga ingår i bussguidens främsta uppgifter?
– En blandning av säkerhetspersonal, truppbefäl och trivselspridare.

538083_10150628912800940_733679047_n

Vad är bäst med att vara bussguide?
– Att få åka mycket buss och få nya vänner för livet!

Vad är sämst med att vara bussguide?
– Att stiga av bussen i Sverige och säga hejdå till nya vänner.

Är det bussguiden som bestämmer filmerna under resans gång?
– Nej tyvärr, det finns ju speciella regler för hur, var och när du får visa filmer. Så det är ett begränsat urval att välja på, samt att det ska funka för många olika smaker. Men det finns några filmintresserade bussguider som faktiskt numera är inblandade i valen, så jag tycker personligen att filmerna håller hög kvalitet.

Är dessa bortförklaringar anledningen till varför inte ”Grizzly man” visas på varje resa?
– Haha, kanske!  Jag förstår inte varför inte den rullar konstant på bussarna?

Hur blir man en perfekt busspassagerare?
– Ha med sig extremt lätt packning, lastar in den själv i bussen, är i tid, hitta ett ledigt säte och INTE gnälla i stil med – ”här får jag inte plats med mina ben/fötter/skor/medhavda matsäck och min tvåkilos godispåse!” Och framförallt, oavsett hur man är skapt SITTA ner på bussens toalett.

Jämna pengar till baguett och frukost är också ett plus. Ett trevligt humör och att slänga sitt skräp i papperskorgarna är inte heller fel om man vill göra bussguiden glad. Sitta ner när guiden räknar in, sa jag det? Komma i tid, mycket bra. Sitta tyst, inte mycket packning, hålla tiden, slänga skräp, jämna pengar. Sa jag sitta ner? Skräp, tid, pengar. Gör som jag säger så blir det mycket enklare!?

Vad tycker bussguider absolut inte om?
– Färjeförseningar, autobahnköer, filmönskningar, ojämna pengar, ståkissare och tidsoptimister.

Är det sant att alla får ligga på en sovbuss?
– ALLA får ligga!

Vad är dealen med Gruyére? Har byn en hållhake på er?
– Det är väl en bra deal!!?? Grym frukost, härlig utsikt och god ost Vad mer begär du? Ligger väldigt bra geografiskt eftersom busschaufförernas arbetstid räcker precis dit.

Finns det en typisk UCPA-resenär?
– Jag tycker inte det, här finns alla typer, det är det som är så kul. Men OK, alla är ganska fokuserade på åkningen. De vana bussresenärerna även på den sociala biten.

Vem skulle du rekommendera en UCPA-resa till?
– Vem som helst, från nybörjaren till extremåkaren, här finns något för alla, det viktiga är att om man bara känner till förutsättningarna – med lite enklare boende och hur allt funkar på centret, så tror jag alla kan uppskatta en UCPA-vecka!

387341_10150471397485940_115149454_n

Vilken anläggning tycker du bäst om?
– Jag har egentligen svårt att välja bara en, alla har sina fördelar och sin charm. Men jag säger Val-d?Isère, för byn, för åkningen och för personalen.

Vad tycker fransmännen om att vi svenskar är där? Har du någon inside?
-Fransmännen gillar absolut att vi är där, ett skönt exotiskt inslag. Men de tycker vi är heeeelt galna som spenderar drygt ett dygn på buss för att komma fram. Wööööt? I have a treee houurrr drrrive bäck öööm. Fan. I alla fall. Dom gillar att vi tar med oss svenska tjejer ner.

Fem saker som är absolut bäst med UCPA?
-Tout compris” allt ingår! Lämna in din kropp och bagage och sen har du en grym resa till ett otrolig bra pris
-Skidskola/guide i fem dagar! Svårt annars att lösa för rimliga pengar.
-Fantastiska skidlärare som verkligen gör dig till en bättre åkare.
-Det sociala, träffa nya kompisar och bli vänner för livet.
-Franska alperna! Mest snö, brantast, högst och störst!

Vad kan göras bättre?
-Det är väl de där jäkla bussguiderna då man kan fundera över? Men annars, inget??

Finns det en glassbuffé på alla anläggningar?
– Självklart! Alla jag har varit på. Några gånger har det gud förbjude funnits glasspinnar istället, men det har oftast ordnat upp sig till nästa dag, Puh. Själv tycker jag nog att ostbrickan är viktigare, men det är ju bara jag..

Jag tänker inte ge mig in i en diskussion om glass kontra ost här. Det kommer inget gott ur det! Tack för medverkandet!
– Tack själv!

303419_10150628913040940_1074923289_n