Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Intervju: Torsbyguld!

Som ett led i min återvinningsstrategi slänger jag upp en ny-gammal intervju med Emma Dahlström. Gammal därför att den fanns i ett nummer av Åka skidor i höstas. Ny därför att den är uppdaterad med lite X gamesreflektioner.

Emma Dahlström från Torsby är den främsta kvinnliga åkaren i den nya svenska vågen av grymma park- och friåkare. Vilket inte minst hon bevisade genom sin femteplats i slopestyle under OS förra vintern. Denna vintern tog hon det steget längre och vann X games.

Jag lyckades få tag i Emma och ställde lite frågor om just tävlingen i Aspen. Så vi startar där, med lite X games och en guldmedalj. Grattis igen!

Ålder: 22 år
Bor: Torsby
Resdagar per år: 270-300
Meriter: Slopestyle guld i X Games, 2015 & femma på OS i slopestyle i Sochi, 2014
Utbildning: Freeridegymnasiet i Malung
Webb: emmadahlstrom.com

DCIM100GOPROG0060708.

Vi får börja med en klyscha, har du förstått vad du ställt till med?
– Haha! Nej, det lär nog ta en stund innan jag kommer smälta det här. Jag kommer fortfarande på mig själv några gånger om dagen med att tänkta: ”Men vad tusan, jag tog ju X Games guld!” Och då är svårt att sluta le!

För den som inte är så insatt, hur stort är X Games? Om du jämför med t.ex. OS?
– X Games är som extremsporternas OS. OS fanns inte på kartan innan vi kom med för första gången under förra spelen i Sochi, så för oss är X Games det event som har varit med längst. Det största man kan vinna.

Kände du att du hade chans på guldet?
– Jag hade haft en bra försäsong med extremt mycket skidåkning, åkt ca 100 dagar sedan augusti, vilket har gett mig lite nya trick, speciellt när det kommer till rail-delen. När jag kom till Aspen satte jag rätt snabbt ihop upp ett åk i huvudet, och med det åket visste jag att jag kunde bli farlig!

Hur var känslan innan start? Såg du en medalj nere vid liften?
– Jag hade haft en hemsk träning under morgonen inför tävlingen. Ingenting kändes bra och jag gjorde ingenting i mitt åk. Men när det väl var dags för tävling kändes det bättre och min åkning flöt på bra när jag väl droppade in för första åket.

Vad blir nästa äventyr?
– Just nu är vi på en roadtrip i USA med landslaget och ett TV-team! I kort har jag kvar två tävlingar i USA under februari, två tävlingar och Nine Queens i Europa, samt en himla massa filmande för Old Classmates, Maad Maude och förhoppningsvis Shades of Winter!
Emma-X-Games

Låter trivsamt! Men okej, Torsby alltså, då känner du Svennis? Lite i alla fall?
– Nej, tyvärr inte. Som närmast har jag sett honom som en staty på Torsby Badhus. Jag har dock träffat hans pappa som brukar hänga runt på Torsby IF:s klubbhus.

Spelade du fotboll när du var yngre?
– Självklart spelade jag fotboll! Från att jag var 4 år tills jag flyttade till Malung och började på freeridegymnasiet där. Fotboll är utan tvekan störst i Torsby. Men det fanns aldrig något tvivel om att skidåkningen var nummer ett.

Och nu drar du världen runt och åker lagg? Hur många resdagar har du per år?
– Nio-tio månader ungefär.

Vad är absolut jobbigast med att resa?
– Tvätta kläder i handfatet och att sova på trånga flygplanssäten.

Vad är det som är så kul med att snurra runt i ett hopp?
– När jag slänger iväg ett trick, känner jag mig viktlös. Det är en grymt mysig känsla. Jag har varit fast sedan jag körde små hopp vid sidan om alpinträningarna som liten.

Varför park och inte alpint eller storbergsåkning?
– Jag tävlade i alpint när jag var yngre, men tröttnade på att åka portar. Offpist kör jag när tillfälle ges, men att slänga mig ut för ett FWT-face är lite för rock n’ roll för mig. Det vågar jag inte. Än vill säga.

Femma på OS, hur kändes det?
– Precis efter mitt sista åk var jag inte jättenöjd. Eftersom jag visste att det var ganska långt ifrån vad jag hade kunnat prestera om allt hade suttit perfekt. Men nu när jag tänker tillbaka på det är jag mer än nöjd. I första åket drog jag på mig en redig lårkaka, men med hjälp av läkare kom jag på benen och kunde köra vidare.

Vad gav OS mer än känslan att ha få varit delaktig i den cirkusen? Sponsorer?
– Förra året innebar ganska mycket press, att ta sig till OS. Jag vet faktiskt inte hur många kontrakt jag hade haft kvar om jag hade misslyckats att mig dit. Det var en galen känsla att få vara mitt uppe i OS-cirkusen och känna den teamkänsla som man hade med alla svenskarna när vi hejade på alla olika sporter, det var mäktigt och något som jag kommer bära med mig livet ut.

Vad händer när man som extremsportare vunnit X Games? Vet man det? Promodel?!
– Det återstår att se! Förhoppningsvis betyder det i alla fall att jag kommer kunna vara kvar i sporten några år till och få en himla massa mer skiddagar!

Hur hanterar du pressen från sponsorer och att synas sociala media?
– Så länge jag levererar stadiga resultat är jag lugn. Efter skidåkning och träningar brukar det
vara ganska skönt att aktivera huvudet med något annat. Att uppdatera sociala medier och sådant känns inte som ett tvång.

Vad krävs av en park för att locka dit dig?
– Jag har mina guldkorn, Kläppen, Cardrona på Nya Zeeland och Mammoth i USA. Men oftast väljer jag inte vart jag ska åka, utan åker dit tävlingsschemat pekar. De parkerna som är bäst i min mening har bra shape, en medium samt en stor linje med hopp där man kan köra snabba laps. För att sätta ett nytt trick är det ibland skönt med vattenhopp eller en big-air-bag.

Det skiljer ju en del i nivå mellan killar och tjejer i parken, vad tror du skulle kunna höja tjejernas nivå? Kommer det fler dubblar?
– Ja det skiljer en hel del, men tjejerna börjar komma ikapp och utvecklingen går fort fram nu. Vi har sett dubblar och bra switch 10or, och för varje år kommer det fler och fler unga talanger med nya trick. Det ska bli intressant och se vad som händer nu när det blir en världscup i Big Air. Förmodligen kommer fler nu satsa på att få fram ett eller två riktigt bra trick, och då är det inte omöjligt att det kommer slängas en hel del nya dubblar och andra kreativa trick.

PN_X Games gold Emma kopia